שמישהו יחזיר לי את הזמן שלי! או – מה לא לעשות בוובינר

בשבועות האחרונים יצא לי לצפות בכמה וובינרים. חלקם לא היו בשידור חי אלא הקלטות, חלקם היו קצרים יחסית וחלקם ארכו כמעט שעתיים, אבל מכנה משותף אחד היה לכולם – יצאתי מהם בהרגשה שהזמן שלי בוזבז. כן, ממש כמו שמישהו מחליט לעמוד ״רק לרגע״ בנתיב שלי בכביש ועכשיו לכו תחכו שהוא יסיים להוציא כסף מהכספומט. תחושה של חוסר אכפתיות משווע.

אתם בטח שואלים את עצמכם ״אם ראית הקלטה, והתוכן לא היה מעניין, למה לא הפסקת?״

התשובה היא כנראה FOMO – Fear of Missing Out, התחושה שממש עוד רגע מגיעים לתכלס ויתחיל להיות מעניין. לדאבוני זה לא קרה באף אחד מהוובינרים.

אז אחרי כמה וכמה אכזבות, ובמיוחד אחרי שתקופה דיי ארוכה נמנעתי מוובינרים כי זכרתי שמעולם לא קיבלתי מהם ערך בעבר אבל בכל זאת החלטתי לתת להם הזדמנות נוספת, לקחתי דף ועט וכתבתי לעצמי מה הסיבות שיצאתי מהם בתחושות האלה. הגעתי לשש נקודות חשובות. עשיתי את זה בעיקר כדי לזכור, בבוא היום כשארצה לעשות בעצמי וובינר, מה לא לעשות, כדי שהקהל שלי לא ייצא באותן תחושות אחרי שהקדיש לי כמה דקות מזמנו היקר.

וכמו שאתם כבר יודעים אם אתם עוקבים אחרי ״מקום ברשת״ זמן מה – כשאני כותבת משהו עבור עצמי, הרבה פעמים הרשימות מגיעות בסופו של דבר גם לבלוג, כי אני מגיעה למסקנה שחשוב שהמידע יעבור הלאה (בדיוק כמו חוברת מלווה אתר למשל, שהתחילה כמשהו שיצרתי עבורי).

רגע לפני שמגיעים לסעיפי ה״אל תעשה״, כמה מילים על הדבר החשוב ביותר: אל תיצרו וובינר רק כדי שתוכלו להגיד ״יש לי וובינר״. וובינר הוא סמינר אינטרנטי, ומטרתו להעביר חומר מסויים בפרק זמן קצר מול קהל, כדי (בין היתר) לאפשר דו שיח. כשאתם ניגשים לבניית וובינר, תחשבו אם זה משהו שהייתם עושים גם מול קהל פיזי שאתם עומדים מולו ומדברים: האם יש לכם תוכן מספיק חשוב, מעניין וטוב להעביר, ברמה כזאת ששווה להטריח אנשים לפנות מזמנם כדי לצאת מהבית, לנסוע לאולם כלשהו, למצוא חניה ולשבת להקשיב לכם במשך כך וכך דקות/שעות?

זו צריכה להיות השאלה המרכזית לפני שמתחילים ליצור וובינר. גם בסמינר פיזי וגם בסמינר אינטרנטי אתם בסופו של יום ״גוזלים״ מזמנו של הקהל שלכם, לטוב או לרע. אז נכון, כשזה אינטרנטי לא צריך לצאת מהבית, לחפש חניה ולפנות תאריך ושעה ספציפיים (אלא אם הוובינר מועבר בשידור חי בלבד ללא הקלטה), אבל זמן הוא זמן, ולא משנה איך ובאיזו צורה צורכים אותו – השעה היא אותה שעה, הדקה היא אותה דקה. ולמרות השוני המהותי בין הגעה לסמינר פיזי או ישיבה מול המחשב בבית בפיג׳מה, השאלה ״האם הייתי עושה את הוובינר כסמינר פיזי״ יכולה לשמש כמרכיב מרכזי בהחלטה האם בכלל ליצור וובינר, האם יש לי חומר מספיק משמעותי שגם היו מגיעים לשמוע ולצרוך אותו כסמינר פיזי.

ועכשיו – בואו נגיע לעיקר.

אלה הנקודות שכתבתי בפניי לאחר צפייה/הקשבה בלא פחות מארבעה וובינרים:

  • תגיעו מהר לתכלס.
    אל תבזבזו לי את הזמן עם הקדמה ארוכה ומייגעת שמסבירה לי למה צריך בכלל להכיר את תוכנה x או y, למה חשוב לעשות שיווק בשיטת z או w וכו׳. כנראה שאם הצלחתם לשכנע אותי לתת את המייל שלי ולפנות מזמני כדי להקשיב לכם, שמעתי בעבר על התוכנה עליה אתם הולכים לדבר וקראתי קצת על שיטת השיווק הנהדרת שאתם רוצים להציג בפניי. הקדמה זה דבר טוב והכרחי, אבל אפשר ורצוי לקצר אותה כמה שיותר, הרי רוב הסיכויים שהקהל שלכם כבר יהיה בעל רקע מסויים על הנושא שאתם הולכים להעביר. אל תעשו הקדמה ארוכה ומייגעת רק כדי להוסיף זמן לוובינר! תהיו קצרים וענייניים וכולם יודו לכם.
    אגב את כל החלק של ההקדמה אפשר לעשות בדף הנחיתה שמוביל להרשמה לוובינר, או לחילופין, לכתוב שהוובינר מתאים למי שכבר יודע מה זה x וקרא בעבר על y ורוצה לדעת יותר.
  • הכנה הכנה הכנה – כתבו לכם בצד ראשי פרקים + זמן שיוקדש לדיבור על כל אחד מהם
    אם זהו הוובינר הראשון שלכם והפעם הראשונה שאתם הולכים להעביר מצגת/לדבר על נושא מסויים, תעשו חזרה גנרלית, לפחות אחת. כתבו ראשי פרקים, התחילו לדבר כאילו אתם מול קהל, שימו טיימר וכיתבו לצד כל פרק כמה זמן לקח לכם לדבר עליו. לאחר החזרה, תחשבו איפה יכולתם לקצר בכל נושא והאם יש משהו ששכחתם להזכיר. הכנה מראש תבטיח שלא תבזבזו לקהל שלכם זמן על משפטים כמו ״רק רגע אני אבדוק אם שכחתי משהו״ או ״התפזרנו קצת, בואו נחזור לנושא״, והמצגת/שיחה תזרום לפי הזמן המיועד לה.
  • אפשרו לגולשים לצפות בהקלטה ולהריץ אותה קדימה ואחורה
    זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל בחלק מהוובינרים בהם צפיתי, למרות שראיתי את ההקלטה שלהם ולא את השידור החי, לא היתה לי אפשרות להריץ קדימה את ההקלטה. זה אילץ אותי לשבת ולשמוע (בחלק מהמקרים) בירבורים וקשקושים שלא עניינו אותי אבל הייתי ״כבולה״, לא יכולתי להריץ את הסרטון ולדלג על החלקים הטפלים. לא פעם זה גרם לי לוותר על המשך הוובינר ולנטוש אותו, וברור לכם שזה גם יצר אצלי תחושה שלילית כלפי העסק כולו לאחר מכן – לעולם לא אשוב להקשיב לוובינר דומה או להדרכה אחרת מאותו בית עסק בגלל שלא איפשרו לי את החופש לבחור לצפות בהקלטה מאוחר יותר ולהריץ קדימה לחלקים שיותר מעניינים אותי.
    תנו לנו, הצופים, להחליט אם מעניין לנו או לא. תנו לנו להחליט אם אנחנו רוצים לראות את הוובינר בשידור חי כדי שנוכל לשאול שאלות בצ׳אט, או שמספיקה לנו הקלטה והשידור החי אינו מתיישב לנו טוב מבחינת הלו״ז. תעשו וובינר מספיק מעניין כדי שאנשים בכלל לא ירצו להריץ אותו קדימה (לדוגמה – הפחיתו בזמן ההקדמה כפי שציינתי בנקודה הראשונה), אבל אפשרו להם לעשות זאת בכל מקרה.
  • אל תדברו על עצמכם
    אני אהיה קצת בוטה, אבל אין ברירה. אתם לא מעניינים. לרוב לקהל שלכם לא אכפת איך התחלתם את העסק, איפה גדלתם, כמה שנים אתם מתפעלים אותו, מאיפה הגיע הרעיון להקמתו. הקהל שלכם נמצא בוובינר כדי לקבל מידע על הנושא עליו הבטחתם לדבר. ספרו על עצמכם בכמה מילים, במשפט אחד בלבד. או, ספרו על כך בדף הנחיתה שמוביל להרשמה לוובינר. תחסכו לנו, הקוראים, להקשיב למידע שאינו רלוונטי לנושא שלשמו נרשמנו ופינינו מזמננו.
    בוובינר האחרון שבו צפיתי, סיפר נער חביב בגיל העשרה איך הוא הגיע לאיפה שהוא היום (בעל עסק מכובד ומצליח) למרות גילו הצעיר. זה כמובן מעורר השראה לשמוע על כך, אבל לא במשך…. 40 דקות! כן, ההקדמה לוובינר ארכה כמעט שעה שבה נאלצתי לשמוע את כל עברו של הנער החביב. מיותר לציין שלא היתה אופציה להריץ את ההקלטה…
    הסעיף הזה מתקשר גם הוא לסעיף הראשון – תגיעו מהר לתכלס, והמעיטו לדבר על עצמכם או על נושאים שלא לשמם התכנסנו (אלא אם נושא הוובינר הוא ״משה – איך הכל התחיל: הלידה, הילדות בירושלים והקמת העסק לגידול עלי נענע״)  🙂
  • עמדו בהבטחה שלכם. דברו באופן נרחב על הנושא המרכזי של הוובינר
    אם נרשמתי לוובינר שכותרתו ״איך יודעים שהאבוקדו הבשיל״, תנו לי את המידע הזה. הקדמה של שתי דקות על איך לבחור נכון אבוקדו בחנות ירקות, מילה-שתיים על הדובר (שמאחוריו 40 שנה של גידול אבוקדו), ויאללה – למדו אותי איך לדעת בדיוק מתי האבוקדו שלי בשל! לא מעניין אותי כמה זנים של אבוקדו יש בעולם. לא מעניין אותי איך לשמור עליו כך שיהיה אכיל זמן רב יותר (למרות שנושא כזה אפשר להוסיף בסוף בכמה מילים). אני רוצה לדעת האם האבוקדו שיש לי בסלסלה במטבח בשל, אני רעבה!
    הוובינר שלכם מדבר על בניית אתר באלמנטור? למדו אותי את יסודות בניית אתר באלמנטור והראו לי איך עובדים איתו. אל תספרו לי מעשיות על כמה שאלמנטור הוא תוסף מדהים – אני רוצה לראות דוגמאות מהעולם האמיתי, אם אם נרשמתי לוובינר על אלמנטור כנראה שכבר שמעתי וקראתי עליו בעבר.
    נושא הוובינר הוא בניית קהילה מצליחה בפייסבוק? תנו לי רעיונות מעשיים למציאת קהל היעד שלי ושימורו בקהילה, על דיונים שאפשר לייצר, על שיתופי פעולה שיכולים לסייע בהגדלת הקהילה. תנו לי פתרונות מעשיים ואל תדברו איתי על כמה חשוב לבנות קהילה. אם הגעתי לוובינר בנושא ״איך בונים קהילה מצליחה בפייסבוק״ כנראה שכבר הבנתי שחשוב לבנות קהילה בפייסבוק ואני להוטה לדעת איך עושים את זה כמו שצריך ולא למה צריך…
  • שימרו את החלק של המכירה לסוף – ועשו זאת בקצרה
    אחת הסיבות לבניית וובינר חינמי היא כדי לקדם מכירה של שרות בתשלום. אין ספק שזאת דרך נהדרת לתת לקהל ״קר״ שעוד לא מכיר אתכם, או לקהל שכבר יודע מי אתם, קצת רקע ומידע ענייני על נושא מסויים שהוא מעוניין בו ובכך לבנות אתכם כאוטוריטה מוכרת ואמינה בתחום, דבר שיוביל גם להגדלת מכירות והתעניינות במוצרים שלכם.
    אם הוובינר שלכם מכוון כדי להגיע בסופו של דבר למכירת מוצר או שרות, עשו זאת בסופו, אחרי שנתתם ערך חשוב, אחרי שהקשיבו לכם במשך זמן מסויים ולמדו להכיר אתכם. עשו זאת בצורה עניינית – ספרו על המוצר/שרות בכמה מילים, תנו את הנקודות הכי מעניינות עליו ועל הצורך של הקהל שלכם בו. ספרו לקהל איזה פתרון המוצר/שרות שלכם נותן, קשרו את זה למה שלימדתם עכשיו בוובינר, ספרו לגולשים מהי התוצאה הסופית שמגיעים אליה אם צורכים אותו, וזהו. בקצרה, בכמה מילים, בסוף ההדרכה ובצורה נעימה ולא מחייבת.

לסיכום

תנו לגולשים את ההרגשה שיצרתם וובינר לשם הערך שהוא נותן להם בו ולא לשם מכירה של מוצר/שרות בלבד. צרו וובינר כדי ללמד משהו, כדי שהגולשים יצאו בהרגשה שהחכימו, שהזמן שלהם היה שווה את זה. אנשים אינם טיפשים. מי שכבר השתתף בכמה וובינרים בעבר ידע מהר מאוד לזהות אם מדובר בלוקש שנועד למכור לו משהו בסוף או שהוא הולך לקבל ערך אמיתי. ואם הוא לא זיהה זאת ובכל זאת נרשם והתאכזב – איבדתם אותו לתמיד והשארתם לו טעם מר בפה. תנו ערך. אמיתי. משמעותי. איכותי. אל תבזבזו לי את הזמן. ואל תחסמו נתיב, אפילו לרגע, זה לא יפה…

 

 

במדריך הבא נלמד צעד אחר צעד איך מבצעים את כל השלבים הראשוניים והבסיסיים, שאולי נראים מעט טכניים ומרתיעים למי שאינו מבין את המושגים ולא התנסה מעולם בבניית אתרים. אני כאן כדי להראות כמה זה יכול להיות פשוט ומהיר ואיך מגיעים למצב בו יש לך אתר אינטרנט באוויר שבו ניתן להתחיל לכתוב תוכן, לעצב ולפתח אותו.

חוברת זו, שמוצעת להורדה בחינם כקובץ PDF, תתאים לך אם תכננת לבנות אתר או בלוג אבל מצאת את עצמך דוחה את התהליך עוד ועוד כי לא ידעת איך להתחיל את התהליך בצורה נכונה.

הקורס האולטימטיבי למתחילים! בסיום הקורס יהיה לך מספיק ידע כדי להתחיל לעבוד עם הפלטפורמה המופלאה הזאת ולהתקדם לעבר בניית האתר, החנות, דף הנחיתה, הקורס או הבלוג שלך בעצמך.
אה – והקורס הוא חינמי לחלוטין :-)

יש לך את הבסיס והגיע הזמן להתקדם לעבר בניית האתר שלך? באתר הקורסים של מקום ברשת ניתן למצוא מגוון קורסים: קורס מקיף בניית בניית אתר ובלוג בוורדפרס, קורס בניית דף נחיתה, קורס בניית חנות וירטואלית, קורס בניית קורס אונליין, קורס בניית חנות דרופשיפינג ועוד.

יו, הגעת לסוף הכתבה 😯 מה עכשיו?

1. אם אהבת את התוכן, אפשר לשתף עם חברים:

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בטוויטר
שיתוף בלינקדאין
שיתוף בווטסאפ

2. אפשר לספר לנו מה חשבת, כדי שנוכל להמשיך להשתפר

כמה כתבה זו עזרה לך?

בחר/י כדי להצביע!

מאחר ואהבת את הכתבה...

נשמח לראותך גם ברשתות החברתיות שלנו!

מצטערים לשמוע שהכתבה לא היתה לך לעזר!

נשמח לשפר אותה!

תרצה/י לשתף אותנו מה אפשר לשפר בכתבה?

דירוג ממוצע לכתבה זו:
5
(3)

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך:

כבר הורדת את

החינמונים שלנו?

צ׳קליסט לשיפור דף נחיתה
20 סעיפים שחייבים לעבור עליהם בבניית דף נחיתה

יש לך דף נחיתה? מתכנן/ת לבנות דף נחיתה? את הצ׳קליסט הזה אסור לך לפספס!

דוגמאות לעסקים אונליין
9 רעיונות לבניית עסק אונליין

הספר האלקטרוני הבא סוקר 9 סוגים של עסקים אינטרנטיים שניתן לפתח ולתפעל מהבית, בתור הכנסה נוספת או בבוא היום גם כהכנסה עיקרית.

איך לבחור חברת אחסון
איך לבחור חברת אחסון בתבונה

טבלת השוואה והסבר מפורט על מרכיבי חבילות אחסון ואיך לבחור את החבילה שהכי מתאימה לנכס הדיגיטלי שברצונך לבנות.

כלים לבוני אתרים
ארגז הכלים

50 מאגרי מידע של כלים, מערכות ואתרים מומלצים לבעלי נכסים דיגיטליים וקישורים להדרכות שפורסמו כאן באתר על חלק מהכלים המומלצים.

סליחה על ההפרעה...

* הקישור נפתח בחלונית חדשה כך שיהיה אפשר להמשיך לקרוא את הכתבה

דילוג לתוכן