אתם מתכננים לבנות את האתר הראשון שלכם ונתקעים כבר בשלב הבסיסי ביותר – באיזו חברת אחסון לבחור? החברים בפייסבוק בטח יוכלו לעזור, אבל לכל אחד מהם עשוייה להיות דעה שונה שרק תבלבל אתכם. בדקתם עשרות חברות והכל נראה לכם אותו דבר, או, נראה לכם כמו סינית.
הכתבה הבאה תנסה לעשות קצת סדר בנושא, או לפחות להכניס אתכם לעניינים כדי שלא תצאו עם כאב ראש אחד גדול שיכול להוביל לעיכוב בניית האתר שלכם, או חלילה – להרמת ידיים.
1. מחיר – אל תסתנוורו ממבצעים!
כאשר תיכנסו לאתרי חברות האחסון, רוב הסיכויים שתראו מחיר מאוד זול. חברות כמו IPAGE ו-HOSTGATOR נוהגות לצאת במבצעי היכרות לאורך כל השנה ולהציע לנרשמים חדשים מחירי רצפה שלעתים יכולים לרדת מ-2 דולר לחודש. מה שלא תיראו כשתבדקו את אותם מבצעים, או לעתים ינסו להסתיר מכם, הוא שהמחיר הרצפתי מותנה ברכישת אחסון ל-36 חודשים מראש. כאשר תנסו להירשם לפחות זמן המחיר יעלה. אבל זה לא הכל – כאמור, המחיר הזול הוא מחיר היכרות – מה שאומר שברגע שהחבילה שלכם תיגמר, תצטרכו לחדשה במחיר מלא, ואותו יהיה לכם הרבה פעמים קשה מאוד למצוא באתר. המחירים המלאים ברוב החברות גבוהים בהרבה ממחירי ההיכרות ויכולים להגיע עד לפי 5 מאשר המחיר שתשלמו בתקופת המבצע. שימו לב למחירי החידוש. בטבלה שבעמוד השוואת מחירי אחסון אתרים כאן באתר, תוכלו לראות את המחירים הקבועים של רוב החברות הגדולות כיום כדי לחסוך לכם חיפוש בכל אתר בנפרד.
2. דומיין חינם
הרבה חברות אחסון אתרים נותנות כחלק מחבילת ההיכרות דומיין חינם לשנה. זאת מתנה נחמדה שתחסוך לכם בין 10 ל-16 דולר בשנה הראשונה. מה שכן, שימו לב גם כאן – ממש כמו בסעיף הראשון – מהו מחיר חידוש הדומיין. בחברת IPAGE לדוגמא המחיר הוא מהגבוהים בשוק, 16$ לשנה, בעוד בחברה קטנה יותר בשם HOST-ED אפשר לרכוש דומיין במחיר של 12$ לשנה. ההבדל קטן, אבל ישראלים כמו ישראלים – לא אוהבים לצאת פראיירים, ולהעביר את הדומיין לחברה אחרת זה לא סיפור של כמה דקות אלא דבר שדורש ידע ועבודה טכנית.
בנוסף, חשוב לציין כי הדומיינים אותם יציעו לכם יסתיימו לרוב ב- COM, NET או ORG. כלומר, אם תכננתם לבנות אתר בעברית עם סיומת CO.IL – ההצעה לקבלת דומיין חינם לא תהיה רלוונטית בשבילכם, אלא אם תרצו לרשום דומיין בינלאומי בנוסף לדומיין ישראלי שתרכשו בחברה אחרת, דבר שיגרור חידוש שנתי של שני דומיינים. אגב, חברות מסויימות כיום נותנות דומיין חינם ללא הגבלת זמן (Free domain for life).
3. הפעלה מיידית של האתר
רוב הסיכויים שאם אתם רוכשים חבילת אחסון ומתכננים לבנות אתר, תרצו להתחיל לעבוד מיד. הרבה חברות אחסון אתרים נותנות את האופציה הזאת והיא נקראת Instant Setup. חברות אחרות יפעילו לכם את האתר תוך 24 שעות ויש חברות שאצלן זה גם לוקח יותר זמן מזה. מניסיון אישי אני יכולה להמליץ על בלוהוסט ששם רכשתי אחסון והאתר שלי היה באוויר תוך פחות מעשר דקות מרגע התשלום, לעומת הוסטגייטור שם נאלצתי להמתין יום שלם עד שהפעילו לי את החשבון, למרות שהבטיחו הפעלה מיידית. הסיבה היתה אופן התשלום בה בחרתי- שילמתי בפייפאל והם דרשו צילומים שמאשרים שאני בעלת החשבון. ההתכתבות, העברת המסמכים ואישורם לקחו זמן וגרמו לעיכוב בהפעלת האתר. בטבלה שנמצאת בעמוד השוואת חברות אחסון אפשר לראות אילו חברות מאפשרות הפעלה מיידית של האתר שלכם מרגע התשלום על חבילת האחסון.
4. החזר כספי
חברות אחסון אתרים שמכבדות את עצמן יבטיחו החזר כספי במידה ולא תהיו מרוצים. זמן האפשרות לקבלת החזר כספי נע בין 30 יום ל-ללא הגבלה. כלומר, מרגע ההרשמה והתשלום תוכלו לבקש את כספכם חזרה בתוך פרק הזמן המצויין באתר החברה. יש לקרוא את החוקים של ההחזרים בעיון רב! שימו לב כי אין החזר על התשלום של הדומיין, כך שבמידה והוספתם דומיין לחבילה או קיבלתם אחד בחינם – לא תקבלו עליו החזר כך שמחיר הדומיין יגולם מהתשלום של חבילת האחסון.
5. שטח דיסק
כיום, רוב החברות נותנות שטח דיסק ללא הגבלה – UNLIMITED. יש לציין כי למרות שכתוב “ללא הגבלה” – ישנן הגבלות מסויימות, אבל רוב הסיכויים שלא תיתקלו בהגבלות של נפח אחסון במידה ואתם מתכננים לבנות אתר “נורמלי”, כלומר לא כזה שאליו תעלו בכל יום קבצי וידאו של מעל 500 ג’יגה. במידה ונתקלתם בחברה שלא נותנת שטח אחסון ונפח תעבורה חודשית ללא הגבלה, כדאי לחשוב פעמיים אם להירשם אליה ובמיוחד לבדוק את שאר המאפיינים של החבילות השונות אותן מציעים בחברה כדי לבדוק אם יש הגבלות על דברים נוספים שייתכן ויעלו לכם ביוקר בעתיד.
6. מספר דומיינים/אתרים בחשבון אחד
לכל חברת אחסון ישנן כמה חבילות שתוכלו לבחור ביניהן. אחד הפרמטרים שעשוי להשתנות בין החבילות הוא מספר האתרים/הדומיינים שתוכלו לבנות תחת אותו חשבון. מה זה אומר? אם למשל תרצו בעתיד לבנות עוד אתר, לא תצטרכו לרכוש עוד חבילת אחסון אם החבילה שלכם כוללת את האפשרות להוסיף לחשבון עוד אתרים. חברות שמציעות לכם מחיר זול מאוד אבל מגבילות אתכם לאתר אחד בלבד עשויות לעלות לכם ביוקר בעתיד אם תרצו לבנות עוד אתר.
7. שירות לקוחות
הדבר הראשון שעליכם לשים לב אליו באתר של חברת אחסון, לפני המחיר ולפני כל דבר אחר – הוא האפשרות לעלות מול נציג שירות בצ’אט באופן מיידי. למה? כי ביום שתרכשו אחסון בחברה מסויימת ותצטרכו עזרה, יהיה מאוד נוח לקבל תמיכה מיידית בצ’אט מאשר לפתוח כרטיס תקלה ולחכות כמה שעות במקרה הטוב או כמה ימים במקרה הפחות טוב לתשובה. מה שכן, זה שיש לחברה צ’אט לא אומר שיש מישהו שממתין לכם “על הקו”. שימו לב אם הצ’אט במצב אונליין או אופליין.
מניסיון אישי שלי, שוב- עם חברת האחסון הוסטגייטור, בכל פעם שהתחברתי לצ’אט כדי לדבר עם נציג שרות נאלצתי להמתין מעל שעה (!) עד שמישהו טרח לענות לי. זה קרה מעל 4 פעמים. בבלוהוסט לעומת זאת, השרות היה הרבה יותר מהיר. מסקנה – לבדוק טוב טוב את שרות הלקוחות לפני רכישת חבילת אחסון, גם אם זה מאלץ אתכם לדבר עם נציג שרות ולהגיד לו שאתם מתלבטים אם להירשם אליהם. אגב, גם בחו”ל ממש כמו בישראל – ייתכן והשרות של הצ’אט יהיה מהיר יותר כלפי לקוחות פוטנציאליים שמעוניינים לרכוש חבילה לעומת המחלקה הטכנית שמטפלת בלקוחות קיימים.
8. ממשק עבודה
הפלטפורמה הפופולרית ביותר כיום בה משתמשות רוב חברות אחסון האתרים היא cPanel. מדובר בממשק בו המשתמשים, כלומר אתם, עושים הכל מבחינת חשבון האחסון שלכם – מתקינים וורדפרס בקליק, מוסיפים סאב-דומיין או דומיין חדש, יוצרים בסיס נתונים, משנים רשומות DNS ועוד ועוד ועוד. הממשק של cPanel נוח וקל לשימוש. שימו לב שחברת האחסון שלכם עובדת עם cPanel ואם לא – תבדקו עם איזה ממשק תצטרכו לעבוד ברגע שתירשמו אליה. אם אתם מתכוונים לבנות אתר בוורדפרס וודאו שתוכלו להתקין את המערכת באופן אוטומטי דרך ממשק העבודה ולא תצטרכו להתקינה באופן ידני.
אני מקווה שהמידע יעזור לכם בבואכם לבחור חברת אחסון. במידה ויש לכם שאלות נוספות בנושא ניתן לכתוב לי בתגובות. עד היום הניסיון הכי טוב שלי עם חברת אחסון היה ועודנו עם BLUEHOST. מחירי החידוש שלהם גבוהים, אבל השקט הנפשי במהלך השנה שווה לי את המחיר.