מכירים את האמרה שהתוכן הוא המלך?
אז היא נכונה, בערך…
השאלה מה מגדירים בתור תוכן, כלומר באיזו דרך הוא מוגש לנו.
אם התוכן מוגש כטקסט בלבד, הוא עשוי להגיע מקסימום למעמד של נסיך וגם זה בספק.
אבל אם התוכן מגיע בצורת וידאו + אודיו… זה כבר יותר טוב. ואם הויז’ואל מספיק מושך את העין אז בכלל, אפשר לגמרי להמליך תוכן מסוג זה.
בשנים האחרונות, בהן מהירויות האינטרנט כבר לא מהוות מכשול והאינטרנט הביתי יכול בקלות להכיל שעות בלתי נגמרות של צפייה בסרטים ללא השהיות והפרעות, אנחנו רואים עליה משמעותית בשיטת שיווק מסוג וובינרים. ומאז פרץ לתודעתנו ולמרחבנו האישי גם וירוס הקורונה, ששלח שכירים רבים הביתה ולא עשה חיים קלים בכלל גם לעצמאיים ובעלי העסקים שבינינו, נראה שהמרחב הוירטואלי נהיה יותר ויותר צפוף ואנשים מתחילים למצוא בו הזדמנויות רבות גם ללמידה וגם להעברת השרותים והמוצרים שלהם מהפרונט לאונליין.
וובינרים הם בדיוק כאלה: הם מגיעים מהמילה סמינר, שהוא מרחב פיזי ללמידה, בו אנשים נפגשים, מתיישבים אחד לצד השני ומקשיבים להרצאה/מצגת יחד. סמינר לרוב יהיה קצר יותר מקורס אך ארוך יותר משיחת היכרות.
וובינר הוא בדיוק כזה, אך עם מספר שינויים. מרצה – יש. יום ושעה – יש. מיקום – משתנה: כל אחד בביתו או במקום בו הוא נמצא, צורך את החומר המועבר בנוחות מירבית וללא צורך להתניע את המכונית, לנווט בפקקים, לחפש חניה, לשלם עליה, להגיע מחוייט ומסורק למקום המפגש ולהתמנגל עם עשרות אנשים זרים.
המנחה בוובינר, מצידו, מציג את עצמו ומתחיל בהרצאה שבה הוא מריץ מצגת או סרטון והצופים יכולים לשאול שאלות ובכך להשתתף באופן אקטיבי בוובינר. במפגש של סמינר אונליין אמנם אין אינטראקטיביות מלאה שקיימת במפגשים פיזיים, אך האפשרות “להרים יד” ולשאול שאלות מחפה על זה ונוחות צריכת התכנים היא בהחלט פקטור שמהווה יתרון משמעותי. גם מבחינת המרצה מדובר ביתרון גדול – אין לו צורך לשכור מקום פיזי והכיתה “מפריעה” פחות (לא שומעים לחשושים, אפשר לכבות את האפשרות לשאול שאלות במהלך הרצת המצגת, המאחרים לא מפריעים לאחרים וכו’).
בישראל נראה שהוובינרים הפכו לאחת הדרכים הפופולריות לקדם ולשווק מוצרים ושרותים על-ידי בעלי עסקים, וכיום אפשר למצוא אינספור השקות שנעשות תחילה דרך וובינר חינמי על מנת “לדוג” לקוחות קרים ולהפוך אותם בהמשך ללקוחות משלמים. המרצה קובע יום ושעה לוובינר, פותח את ההרשמה בחינם, אנשים נרשמים אליו וביום הוובינר מתיישבים המרצה והצופים מול המסך ועוברים ביחד שעה-שעה וחצי של סמינר מקוון, בהן המרצה מספר עליו, לעתים מלמד על כלי מסויים או מסביר על השרות אותו הוא מציע, ודרך כך מוכר שרות או מוצר מתקדמים. החבר’ה שנרשמו לוובינר ע”י הכנסת האימייל שלהם, נכנסים לרשימת תפוצה להשקות הבאות ולטרגוטים עתידיים.
אני בטוחה שרוב קוראי הכתבה הזאת יודעים בדיוק על מה מדובר וצפו לפחות פעם אחת בעבר בוובינר. אם התחלתם להשתעשע ברעיון של ליצור אחד כזה בעצמכם, יתכן וכבר בדקתם מערכות חיצוניות שמציעות שרותי יצירת וובינרים. יתכן וגם נוכחם לגלות שכדי להציע וובינר בחינם לגולשים שלכם, תצטרכו לשלם הרבה. החברות המובילות בשוק כיום מציעות את מערכות הוובינרים שלהן במחירים שמתחילים מ-89$ בחודש, חלקן אף מאפשרות תשלום שנתי בלבד, שמתחיל מ-499$.
במידה ויש לכם כיום אתר מבוסס וורדפרס (או שאתם שוקלים לבנות אתר בוורדפרס), במדריך זה אציג בפניכם תוסף שמוצע בחינם וכולל פיצ’רים שמתאימים למי שעושה את צעדיו הראשונים בתחום ורוצה לראות איך עניין הוובינרים עובד לו. בהמשך, אם תבחרו להרחיב את פעילות הוובינר שלכם ותרצו לנצל את כל הפיצ’רים המתקדמים של התוסף, תוכלו לשדרג לגרסת הפרו במחיר שמתחיל מ-197$ לשנה בלבד, סכום זול משמעותית מרוב המחירים של חברות הוובינרים החיצוניות כיום. בנוסף, וובינר שמתקיים במסגרת האתר האישי שלכם, בו רשימת המשתתפים נשמרת על שרת האחסון שלכם ויש לכם שליטה מלאה על התכנים והנתונים, הוא תמיד עדיף מאשר לשמור את המידע שלכם ושל הגולשים שלכם בחברה חיצונית.
תוסף הוובינר בו נלמד לעבוד בהדרכה נקרא WebinarPress. בגרסתו החינמית הוא מאפשר יצירת מספר בלתי מוגבל של וובינרים באתר עם מספר בלתי מוגבל של משתתפים. תוכלו להציג וובינר בשידור חי דרך יוטיוב לייב, או להציג סרטון שיצרתם מראש והעלתם ליוטיוב/וימאו/טוויץ’ ועוד.
גרסת הפרו תפתח בפניכם הרבה פיצ’רים מתקדמים אך לא בטוח שכולם דרושים לכם וייתכן שתסתפקו בתוסף החינמי, שההבדל המשמעותי בינו לבין גרסת הפרו הוא אופן הפעלת הוובינר. בגרסה החינמית הפעלת הוובינר צריכה להיעשות באופן ידני על ידכם, כלומר תצטרכו ביום ובשעה שתקבעו, לגשת לאתר וללחוץ על כפתור ההפעלה של הוובינר. בגרסת הפרו ניתן לבנות מערך וובינרים אוטומטי לחלוטין, מסוגים שונים: וובינר לייב חד פעמי שמתחיל ביום ובשעה מסויימים, וובינר שחוזר על עצמו בתאריכים ובשעות קבועים, וובינר מסוג Just In Time שיבשר לגולש שהוא הגיע בדיוק בזמן ושבעוד כמה דקות השידור יתחיל, או וובינר מסוג Right Now שמופעל מיד לאחר ההרשמה של הגולש.
רשימת הפיצ’רים המלאה של גרסת הפרו:
לאחר שימוש קצר בגרסה החינמית של WebinarPress ראיתי שהתוסף עושה עבודה מצויינת ונראה טוב גם בעברית (ישנן אפשרויות של תרגום מחרוזות לעברית לפי הצורך). בנוסף, הוא קליל ופשוט להבנה, וכאמור, משאיר את הגולשים שלכם אצלכם באתר. זהו פתרון מצויין גם למתחילים שרק עושים את צעדיהם הראשונים בעולם הוובינרים וגם למתקדמים שרוצים להשתחרר מחבלי החברות היקרות והעלויות החודשיות הגבוהות.
לצפייה בהדרכה המלאה: