איך מוצאים תמונות שמותר לשים באתר? איפה יש אתר עם תמונות לשימוש חינם? מה מותר ומה אסור מבחינה חוקית? כל ההסברים כאן.
תמונות, גרפיקה וכל אלמנט שהוא מעבר לטקסט בלבד, יכול להוסיף הרבה למראה האתר שלכם. העיקר הוא התוכן, כמובן, אבל אם תוסיפו קצת צבע – הרי זה משובח.
במסגרת עבודתי היומיומית בבניית ניוזלטרים, פרסום מאמרים ועדכון אתרים, אני נתקלת בהרבה תשובות מסוג “מה הבעייה, פשוט קחי תמונה מגוגל”, כשאני מבקשת ממישהו תמונה לכתבה שלו.
נראה שהקלות שניתן לקחת ולשמור תמונות מתוצאות החיפוש בגוגל, קצת מבלבלת מבחינת התמונות שבאתר גוגל לבין התמונות שאפשר לשים באתר אישי.
בואו נבהיר את זה פעם אחת ולתמיד:
אסור בתכלית האיסור לשמור תמונה של גוגל במחשב ולהעלות אותה לאתר שלכם!
למה? כי היא לא שלכם. זה בדיוק כמו שתלכו לחנות ספרים, תקנו ספר ותמכרו אותו תחת השם שלכם. התמונות בגוגל מובילות לעמודי אינטרנט בהם מופיעות התמונות המקוריות, כלומר – הן נמצאות אצל מישהו אחר ושייכות לו. וכל עוד לא כתוב במפורש שמותר להשתמש בה לפרסום – אסור להשתמש בה.
באילו תמונות מהאינטרנט מותר להשתמש?
יש מספר אתרים שמאפשרים את פרסום התמונות שלהם באתר האישי שלכם, ומה שעליכם לחפש כדי למצוא תמונות כאלה הוא היתר שימוש מסחרי, או באנגלית – Free For Commercial Use. אם אתם מוצאים תמונה כזאת, כנראה שמותר להשתמש בה. למה כנראה? כי עדיין מומלץ לבדוק אם יש עוד מגבלות על התמונה. כדאי לחפש את חוקי השימוש בתמונה ואם לא מוצאים שום מגבלה אלא כתוב במפורש שהתמונה פתוחה לשימוש חופשי באתרים פרטיים ומסחריים, אפשר להשתמש בה. מה שכן, מומלץ לצלם את המסך בו כתוב זאת במפורש, כדי שאם וכאשר מישהו יבוא אליכם בטענות שאין לכם אישור להשתמש בתמונה, תוכלו להראות לו את הצילום.
היכן יש תמונות לשימוש מסחרי?
אמליץ על שני אתרים בהם אני משתמשת כבר שנים. הראשון נקרא Free Images ויש בו המון תמונות שאנשים שונים תורמים ומאפשרים לאחרים להשתמש בהם. השני נקרא Pixabay וגם הוא מבוסס על אותו רעיון כמו הראשון. בשני האתרים חשוב מאוד לקרוא את פרטי האישור לשימוש בתמונה אותה אתם בוחרים להוריד ולהשתמש – יש תמונות בהן מותר להשתמש רק אם מיידעים את בעלי התמונה על השימוש המסחרי שאתם מתכוונים לעשות עם התמונה, ויש תמונות חינמיות לחלוטין המותרות לכל שימוש ללא קרדיט או אישור ספציפי.
תוכלו ללחוץ על המילה License כשפותחים תמונה ולקרוא את ההגבלות החלות עליה.
שימו לב שלאחר שתכניסו מילת חיפוש באתרים אלו, ייתכן ותראו הרבה תמונות גם בראש וגם בתחתית האתר (הן יהיו מופרדות מהמאגרים הראשיים ותוכלו לזהות אותן) – מדובר על שיתופי פעולה עם אתרי תמונות כדוגמת istockphotos שם מוכרים תמונות לשימוש מסחרי. כמובן שבתמונות האלה אינכם יכולים להשתמש – כך שיש להתייחס רק לתמונות שמופיעות באמצע המסך.
מעבר להסברים על שימוש בתמונות שנלקחו מהאינטרנט, כל תמונה שצילמתם בעצמכם, או שחברים שלכם צילמו ונתנו לכם אישור על כך, ניתנות לשימוש באתר שלכם. אין להשתמש בתמונות בהן רואים פנים של אנשים אחרים ללא אישורם.
בהצלחה!